CAPOEIRA na FISTTart-u

Škola capoeire regional Filhos de Bimba predstavit će se i za sve zainteresirane posjetitelje na FISTTart festivalu održati besplatnu radionicu capoeire.

Što je capoeira?

Capoeira je brazilska vještina koja kombinira borbu, ples, glazbu, filozofiju i tradiciju. Pozitivno utječe na držanje, energiju, koordinaciju, ravnotežu, kondiciju, snagu i samosvijest. Ne zasniva se isključivo na borbi, već je neodvojiva od ritma, neverbalnog dijaloga «boraca», razgovora i rituala. Ona je umijeće i filozofija, a ne samo sport.

Razvili su je afrički robovi u Brazilu, počevši od kolonijalnog vremena (od otkrića Brazila 1500. godine i naseljavanja prvih Europljana). Karakteriziraju je spretni, akrobatski pokreti koji se često rade sa zemlje ili u potpuno inverznom položaju.
Postoje dva osnovna stila capoeire koji se razlikuju već na prvi pogled – angola: sporiji, niski stil koji posebnu pažnju posvećuje ritualima i tradiciji capoeire, te regional: sa svojom karakterističnom akrobatskom fluidnošću i naglaskom na tehniku i strategije. Oba stila obilježava česta upotreba “lažnjaka” i trikova.

Filhos de Bimba jedna je od brojnih škola capoeire, no ono što je razlikuje od drugih, između ostalog, je i činjenica da ju je 1986.g. osnovao Manoel Nascimento Machado (Mestre Nenel), sin Mestrea Bimbe koji je i utemeljio capoeiru regional svojim revolucionarnim i metodičkim pristupom dotadašnjoj podzemnoj uličnoj borbi.

Filhos de Bimba – Hrvatska kao podružnica  ove škole službeno postoji tri godine, od dolaska prvog trenera Brazilca, profesora Saguima. Sadašnji trener škole već dvije godine je Ivo Reis Dos Anjosprofesor Bacteria.

Radionica capoeire je besplatna i pruža vam mogućnost bližeg upoznavanja sa ovom iznimnom vještinom. Sve što je potrebno je da se prijavite na (mail adresa) i ponesete udobnu odjeću!

Kontakt i prijave:

fdbzagreb@gmail.com

sa naznakom: FISTTart capoeira radionica prijava

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s