DAN AFRIKE 2010.

DAN AFRIKE 2010.

23. svibnja

Zagrebačko kazalište lutaka

Baruna Trenka 3


DNEVNI PROGRAM

RADIONICE:

AFRO PLES ZA DJECU  (10:30)

voditelj – grupa Dyalli

Plesna grupa Dyalli osnovana je 2002. godine u Zagrebu.

Nakon projekta Korijeni – upoznavanje s kulturom Afrike, u suradnji sa SC-om, članice grupe pokrenule su tečaj afro plesa (MMC Kopriva, Ilica 196), a povremeno organiziraju i radionice te nastupaju na raznim eventima. U svojim scenskim nastupima članice plesne skupine koriste glazbu različitih stilova iz različitih djelova Afrike, ili nastupaju uz live perkusije. Josipa Bekić i Kahithe Kiiru same koreografiraju i izvode sve svoje plesne točke i izvedbe, te također izrađuju scenske kostime i prateći nakit. Sredinom 2009. DYALLI prerasta u registriranu udrugu za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH.

U Africi je ples dio svakodnevnog života, a izvode ga svi članovi društva. Na ovoj će se radionici vaša/naša djeca zabaviti, opustiti i steći osnovna znanja o afričkoj kulturi. Uz karakterističnu afričku glazbu, djeca će naučiti slušati i pratiti ritam jednostavnim pokretima tijela, pljeskanjem i/ili uz pomoć šuškaljki, te svladati kratku koreografiju prilagođenu njihovom uzrastu i sposobnostima. Sve to uz ritam glazbe iz raznih područja Afrike te iz afričke dijaspore.

AFRIČKE PERKUSIJE ZA DJECU  (11:30)

voditelj – Sam Bushara

Afrikanac sa stalnom zagrebačkom adresom, perkusijama se bavi dugi niz godina.

Uz stalne radionice afričkog bubnjanja i razne oblike edukacije, poznat je po vlastitoj izradi perkusija od prirodnih materijala (koža i drvo). Dugogodišnja suradnja s Etnografskim muzejem u Zagrebu usmjerila je njegov rad na područje edukacije djece i mladih.

Njegova će radionica djecu upoznati s osnovnim tehnikama sviranja afričkog bubnja, te uz vježbe ritma naučiti ih svirati, cijeniti i voljeti perkusije.

TRADICIONALNI AFRIČKI PLES  (12:30)

voditelj – Eugene Magina

Eugene Magina profesionalni je plesač iz Kenije. Plesom se počeo baviti ranih devedesetih, kada sa skupinom prijatelja osniva plesnu grupu Foresters, specijaliziranu za lingalu i tradicionalni afrički ples. Kasnije se uključuju u sastav svjetski poznate plesne skupine Safari Cats. Pod vodstvom velikog Francis d’Amate, Eugene postaje jedan od pionira afro kabarea, svojevrsnog spoja plesa i teatra obogaćenog afričkom tradicijom. Istovremeno Eugene s kolegama formira „Shake into Shape“ aerobic crew koji vodi jutarnji aerobic na kenijskoj nacionalnoj televiziji (KTN). Stječe diplomu iz fitnessa i nutricionizma, te se bavi manekenstvom i plesno usavršava u Kenya National Theatre, te kulturnom centru Bomas of Kenya. Trenutno živi i radi u Italiji, gdje daje satove afričkog plesa u plesnoj školi Broadway u Udinama i u školi Regina di Saba, te gostuje po zemlji i inozemstvu.

Eugenove radionice usredotočit će se na tradicionalne istočnoafričke pokrete i plesove. Predstavit će nam plesove Luo, Luhya i Baganda etničkih skupina koje obitavaju na zapadu istočnoafričke regije (oko jezera Viktorije), kombinirajući ih sa pokretima i plesovima Swahili obalne kulture.

JAMAJKANSKI RITMOVI   (13:30

voditelj – Marko Borić Binghi

Voditelj sekcije perkusija udruge Dyalli, glazbom se bavi desetak godina, član je prvog hrvatskog roots reggae benda Brain Holidays i kantautorskog pop-rock benda Lotus. Uz to se bavi izradom bubnjeva o kojoj je  učio od afričkog perkusionista Sama Bushare. Od prirodnih materijala (drvo i koža) izrađuje razne vrste bubnjeva i instrumenata s Jamajke (prvenstveno Nyahbinghi bubnjeve). O ritmovima, glazbalima i tradiciji podučavali su ga Geronimo Dehler, cijenjeni glazbenik Cedric Im Brooks te bubnjar legendarne jamajkanske grupe Skatalites, Lloyd Knibb.

Zapadnoafričke ritmove učio je od Kreše Oreškog te majstora djembe bubnja Seckou Keita, Ton Ton Syla, Aly Keita. 2009. pokreće bubnjarske radionice u sklopu Narodnog Sveučilišta

u Sesvetama i glazbenu edukaciju u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Radionica se fokusira na perkusije afričke dijaspore Jamajkenyahbinghi bubnjanje, izvorno poteklo od burru svirača koji su na Jamajku došli iz centralne i zapadne afrike. Na radionici se uče tehnike osnovnih udaraca, te razni ritmovi s Jamajke: nyahbinghi, burru, kumina, tambo, dinki mini, gumbeh, bruckins, uz vježbe za postizanje bolje samokontrole i pravilnijeg sviranja.

LINGALA PLES  (14:30)

voditelj – Eugene Magina

Lingala / Soukous / Congo, glazbena je vrsta potekla iz centralne Afrike, iz dviju susjednih zemalja – belgijskog Konga (DR Kongo) i francuskog (Congo-Brazzaville) sredinom 20.stoljeća, a proširila se čitavim kontinentom. Kako je nastala spojem tradicionalne afričke glazbe i congolesea sa karipskim i južnoameričkim zvukom, ispočetka su je nazivali „afričkom rumbom”. Izvođena od afričkih „big band“ sastava prenosi se kontinentom (u zapadnoj Africi je nazivaju „congo“, a u istočnoj „lingala“), a preko afričke dijaspore u Parizu i Londonu 80-ih osvaja i Europu. Danas je globalno najprihvaćeniji oblik moderne afričke glazbe, a zvijezde soukousa (Tabu Ley Rochereau, Papa Wemba, Koffi Olomide, Kanda Bongo Man i drugi) unijele su i dašak world musica. Osnovama ovog afričkog plesa podučit će vas naš gost iz Kenije, a sigurni smo da vas dinamičnost, zarazan ritam i plesnost lingale neće ostaviti ravnodušnima.

ZAPADNOAFRIČKI RITMOVI  (15:30)

voditelj – Nenad Kovačić

Bavi se sviranjem Djembea (tradicionalnog zapadnoafričkog isntrumenta) 9 godina. Vještinu sviranja tog instrumenta naučio je  pohađajući radionice vrsnih Djembe majstora od kojih su najvažnije bile one održane u Africi, u Gvineji kod Mamady Keite te u Maliju kod Famoudou Konatea. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) u kategoriji etno glazbe, a sa svojim bendovima (Antenat, Afion, Naš mali Afro Bend) održao je preko 700 koncerata po Hrvatskoj i Europi. Krajem 2008. u sklopu Multimedijalnog centra Studio u Zagrebu pokreće Djembe radionicu.

Radionica zapadno afričkih ritmova uključuje upoznavanje sa osnovnom tehnikom sviranja na Djembe-u kao i svladavanje jednog do dva tradicionalna zapadno afrička ritma. Namjenjena je i početnim i naprednim sviračima.

SAJAM

Proizvoda i usluga iz Afrike u suradnji sa Bead by Bead i dućanom Sedma planeta.

Doživite boje Afrike!

Bead by Bead predstavit će Vam unikatan, s ljubavlju ručno rađen nakit iz Ugande,

čijom kupnjom pomažete razvoju jedne od najsiromašnijih zajednica svijeta!

A uz njih, na sajmu će se predstaviti sve udruge i organizacije čiji je rad vezan uz afričku kulturu. Kupite originalne afričke instrumente, nakit ili odjeću, saznajte gdje možete naučiti svirati djembe, plesati, napraviti afričku frizuru…

AFRIČKA HRANA

Doživite okus Afrike!

Degustirajte neka od tradicionalnih afričkih jela iz Konga, Nigerije, Zambije, Kenije…

GLAZBA

U suradnji sa King Shango Soundsystemom

Uživajte u zvukovima Afrike!

Glazba će se vrtiti čitav dan, a naši će vas suradnici i dj-i upoznati sa različitim vrstama afričke i karipske glazbe.

Glazbu biraju: King Shango Sound / DJ Batis / DJ Binghi / DYALLI i V-GLOBAL /

BLAGOSLOV ORISHA   (10:15 i 15:30)

Orisha svećenik: Baba Fayori (Zoran Tepurić)

U Yoruba narodu (Nigerija) tradicionalno slave i vjeruju u Orishe – energije prirode. Jedna od važnih Orisha je Ifa-Orunmila.  Ifa poznaje sudbinu Orisha i ljudi, a njemu se svi obracaju za savjet i pomoć kako da  im bude bolje u zivotu. Blagoslov Ifa ima značenje da svim prisutnim otvori put do njihove bolje sudbine. Da im se stvari i projekti lakše realiziraju, da imaju bolje zdravlje da ostvare sreću u svom životu.

VEČERNJI PROGRAM

PREDSTAVA „TUCHEZE NGOMA“ (Zaplešimo! Let’s dance!) (19:30)

DYALLI s ponosom predstavlja plesnu predstavu „TUCHEZE NGOMA“. Uz pratnju live perkusija, plesna skupina DYALLI i gost Eugene Magina, donijet će u vaš/naš grad zvukove i pokrete Afrike…te vam pokazati kako je to kada zaljubljenici u afrički ples odlučno kažu – Zaplešimo! Let’s Dance!

Plesači:

Kahithe Kiiru

Josipa Bekić

Eugene Magina

Martina Kalogjera

Mathea Krivačić

Vedrana Lopatić

Iva Pavković

Daniela Supić

Dubravka Vranić

Ivona Vuković

Perkusionisti:

Marko Binghi Borić

Nina Gostrec

Boris Bakarić

Nikola Pablo Čuljak

Koreografija:

Kahithe Kiiru / Eugene Magina

/ Josipa Bekić

Scenografija:

Jelena Azinović

Kostimografija:

Daniela Supić / Josipa Bekić

Ton majstor:

Ante Zvonimir Stamač

foto: Nika Podnarčuk

REVIJA     (20:15)

Uživajte u bojama, šarama, nakitu i frizurama Afrike na reviji tradicionalnih afričkih odjevnih predmeta.Trudom i voljom brojnih kolekcionara i Afrikanaca sa stalnom adresom u Zagrebu,  sakupili smo širok spektar raznolikih odjevnih predmeta za muškarce i žene. Naučite što je to kanga, dashiki, boubou, kente tkanina i dr., kako se materijali ocrtavaju, koje su razlike u odjevanju po afričkim regijama, te simboliku određenih odjevnih predmeta.

Dio revije posvećen je kreacijama Becky Martinjak, Nigerijke koja se u Zagrebu bavi modnim dizajnom i uređenjem interijera u afro stilu.

Modeli će nositi originalni nakit iz Ugande (Bead by Bead). A za originalne afro frizure pobrinuti će se Fanny Germaine Markić (Kongo) – frizerski salon Fanny stil (Lašćinski borovac 26).

Reviju će voditi Nancy Abdel Sakhi, glumica sudanskog porijekla, a među manekenima očekujte i goste iznenađenja.

Cijene: RADIONICE za djecu  30 kn / tradicionalni afrički ples   50 kn / lingala ples 50 kn / paket: 2 radionice s Eugene Maginom 80 kn

jamajkansi ritmovi   40 kn / zapadnoafričke ritmovi   40 kn

Prijave za radionice na: dyalli_afro@yahoo.com

(zbog ograničenog broja polaznika i instrumenata)

VEČERNJI PROGRAM (predstava + revija)   20 kn

DNEVNA KARTA: tri radionice po izboru (prenosivo na djecu) i ulaznica za večernji program za samo 90 kn!

+ 20.05. afro pre-party: caffe Kolding (Berislavićeva 8)

19 h: otvorenje izložbe fotografija udruge Kairos

+ 23.05. afro after party: klub Masters (Ravnice bb)

od 23 h: dj program Dyalli meets V-global

info na: http://www.dyalli.hr

PARTNERI:

Zagrebačko kazalište lutaka (www.zkl.hr)

KOLDING d.o.o. (www.kolding.hr)

Bead by bead (www.beadbybead.org) i Sedma Planeta

FISTT udruga za promicanje audio vizualne culture (www.fistt.hr)

V-Global  (http://vglobal.wordpress.com/)

Klub za ekspedicionizam, kulturu i istraživanje KAIROS (www.klubkairos.com)

Udruga za razvoj audio- vizualne umjetnosti  “Reggae” (www.reggae.hr)

MEDIJSKI POKROVITELJI:

INZG (www.inzg.net)

Reggae.hr (www.reggae.hr)

2 misli o “DAN AFRIKE 2010.

  1. Pozdrav Vesna!
   Ako koristite facebook, slobodno nas dodajte za “frendove”
   kako bi vam mogli slati pozivnice za takva događanja,
   možete nas naći pod imenom UDRUGA FISTT.

   Sve najave objavljuju se i tu, na našim stranicama,
   kako za događanja u našoj organizaciji,
   tako i za sva ostala druženja o kojima nas obavijeste.. 🙂
   U planu je upravo nešto što bi vas moglo zanimati,
   ali još smo u dogovarima, čim se nešto iskristalizira, javimo!:)
   Bless

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s