Veliki tečaj permakulture prvi puta u Zadru!

 

Slika

 

Uz podršku udruge Eko-Zadar, 72-satni tečaj permakulturnog dizajna će po prvi puta do sada biti održan u Zadru. Ovaj tečaj jest međunarodno standardizirana “osnova škola” permakulturnih tehnika, i daje zoukružen pregled nad njima: od vrtlarskih do graditeljskih ili onih koje se bave uradi-sam energetskim instalacijama.
U 10 intenzivnih dana sadržan je maksimum informacija o permakulturi, kratak terenski rad, i praktično dizajniranje, gdje polaznici oblikuju vlastite projekte. Tečajevi ovog tipa u cijelom svijetu su prepoznati kao odskočna daska za bavljenje permakulturom. Predhodni 72-satni tečajevi, u Hrvatskim gradovima su označili i pokretanje lokalnih permakulturnih grupa.

Telegrafski definirano, permakultura bi bila praktična integralna samoodrživost. Preko 40 godina, permakultura nadahnjuje sve koji su zabrinuti ne samo za Planet, već i za našu sutrašnjicu na njemu, na praktično djelovanje.
“72-satni” tečaj je pravo mjesto za vas, ako želite započeti ili unaprediti svoj rad u vrtu, razmišljate o prvim koracima odlaska iz grada, kupujete zemlju ili želite obrađivati djedovinu, izolirati kuću prirodnim materijalom ili pokrenuti gradski povrtnjak. Čak i ako tek planirate traženje lokacije za svoj projekt ili budući život, ovaj tečaj će vas uputiti na što da pazite. Ako vas muči kako na izazove i krize svih vrsta u 21. stoljeću odgovoriti djelovanjem vlastitim rukama, bez čekanja na političke izbore i odluke odozgo – također ste više nego dobrodošli!

Zadnja tri dana su rezervirana za praktične radove polaznika, a tijekom predhodnih dana tečaja prolazi se kroz slijedeće segmente:
– uvod: u kakvom su stanju okoliš i društvo (“5 katastrofa – 5 elemenata”)
– osnovni PK principi: zone, sektori, uzorci; čitanje krajolika,
– tlo: analiza i poboljšanje tla, malčiranje, kompostiranje, organsko vrtlarstvo, šumski vrt,
– voda: voda u krajoliku, Schauberger, sakupljanje vode, recikliranje otpadne vode, kompostni toalet,
– održiva i prirodna gradnja, gradnja slamom, zeleni krovovi,
– energija: principi i praktični sistemi (vjetar, sunce, biomasa…), energija u kućama,
– urbana PK, rješenja za grad i male prostore,
– društvo: odlučivanje konsenzusom, alternativna ekonomija, održive zajednice.
Na ovom tečaju vas očekuju iskusni permakulturni instruktori Damir Šeler, Ivan Gregov (Ured za permakulturu) i Bruno Motik (ZMAG, Reciklirano imanje Vukomerić).

Tečaj se održava između 8. i 17. veljače u prostoru “Knjigozemske”,R. K. Jeretova 5, Zadar.
Raspoređen je na dva vikenda (cjelodnevno 10-20h) i na radni tjedan između njih u večernjim satima (17-21h). Cijena tečaja je 1250kn, odnosno 1050kn za studente i nezaposlene.
Broj sudionika je ograničen na 20, a prijave se primaju do 6.veljače putem e -maila/facebook-a i osobno u ured Udruge „Eko – Zadar“.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s