AFRO CARIBBEAN NIGHT (radionice i program)

dyalli17.10. / subota  –

AFRO CARIBBEAN NIGHT na FAF-u!

U sklopu programa Afro caribbean night-a, tematske večeri drugog FAF-a naučite ponešto o kulturi crnog kontinenta i njegove dijaspore – Kariba. Na programu su radionica afro plesa i JAMAICAN RHYTHM radionica sviranja i izrade bubnjeva koju vode članovi udruge za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH –  DYALLI.

Od 21 h pridružite se i jam sessionu,  ponesite svoje udaraljke, zvečke i instrumente, izrazite se zvukom i plesom i doprinesite  stvaranju veselih afro karipskih ritmova!

*

**

***

19h

  • Radionica bubnjanja – Jamaican rhythm

(DYALLI – udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH)

*

20h

  • Radionica AFRO PLESA

(DYALLI – udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH)

Afro ples

“Dance is the soul of Africa. It is the foundation of all of the arts and it weaves a tale about the daily lives of the people.”

(Pearl Primus, antropologinja i koreografkinja)

Sam naziv afro ples odnosi se na suvremenu intrepretaciju afričke plesne tradicije. Tradicionalni afrički plesovi su plesovi koji utjelovljuju kulturne vrijednosti određenog društva, pripadaju tom društvu te odgovaraju njegovim specifičnim običajima i ritualima. Suvremeni (afro) plesovi su plesovi stvoreni u duhu tradicionalnih, ali ne dolaze nužno iz određenog društva, te zbog toga nisu podložni svim estetskim i kulturnim pravilima tog društva.

U Africi je ples dio svakodnevnog života. Na njega se ne gleda kao na posebnu djelatnost određenih pojedinaca, već je on prisutan u svim aspektima života i izvode ga svi članovi društva, bez obzira na dob, spol ili društveni status. Ples se koristi da bi olakšao i popratio sve društvene događaje, slavlja i rituale. Rođenje, smrt, vjenčanje, krunidba, žetva, inicijacija, samo su neki od primjera gdje ples daje dubinu događanjima koji su čovjeku od velike važnosti. No, ples je za Afrikanca oruđe kojim će izraziti svoje osjećaje i u običnim situacijama, npr. odlasku po vodu na rijeku.

Ples je spontan i dobrovoljan izraz kojeg bubanj prati ritmom i drži plesače u zajedništvu. Naime, snaga bubnja je u sposobnosti buđenja emocija, u njegovoj lakoći da takne dušu svakoga tko ga čuje. Bubanj i ples daju pojedincu osjećaj pripadanja, te jačaju društvene veze i osjećaj solidarnosti. Sudionici postaju dio jednog zajedničkog ritma života u kojem za svakoga ima mjesta i svatko ima svoju ulogu.

Osnovna karakteristika afričkog plesa je policentričnost. To znači, da se za razliku od poimanja plesa u drugim kulturama, u Africi tijelo ne tretira kao jedna “tvrda” cjelina, već se dijeli u više dijelova (npr. ramena, prsa, zdjelica, ruke, noge), koji se mogu pokretati u različitim ritmovima, neovisno jedan o drugom. Time se postižu složeni pokreti “unutar” tijela, nasuprot pokretima cijelog tijela kroz prostor, koji igraju važnu ulogu u većini europskih plesova.

Afro ples nije samo zabava. On je uvod u upoznavanje afričke kulture i običaja. U današnjem svijetu u kojem se sve više ističe važnost multikulturalizma, ples ima važnu ulogu u rušenju barijera, otvaranju novih vidika, te poticanju tolerancije i ljubavi.

Na F.A.F.- u radionicu AFRO PLESA vode cure iz plesne skupine Dyalli i istoimene udruge nedavno osnovane sa ciljem promicanja afričke kulture u RH.

DYALLI – Udruga za kulturnu suradnju i promicanje afričke kulture u RH

www.dyalli-afro.com

www.myspace.com/dyalli_afro

……………………………………………………………..

KING SHANGO SOUNDSYSTEM & MC OZ

King Shango soundsystem osnovan je 2004. godine udruživanjem mladih pulskih i malo iskusnijih zagrebačkih reggae entuzijasta, te MC dvojca 2Steppaz, a nešto  kasnije i MC Oza, obećavajućeg mladog MC-ja koji će se publici predstaviti i na drugom ovogodišnjem FISTT ART FESTU.

U posljednje 4 godine KING SHANGO Soundsystem  nastupio je na mnogim festivalima u Hrvatskoj i regiji ( Oooze, Seasplash, Soča Riversplash, Priredba, Una Riversplash, Media Mediterranea, Viva la Pola, Manifesto art & music festival, Ideš fest, Jabba street fest i dr…) kao i u brojnim klubovima, uvijek pružajući maksimum i šireći pozitivne vibre i bacajući publiku u plesnu ekstazu.

Kao i uvijek, dobru i rasplesanu atmosferu garantiraju nam legendarni, ali i najnoviji karipski plesni miksevi, ROOTS i DANCEHALL REGGAE,

CALYPSO, SOCA i AFRO te HIP-HOP remiksi, dodatno začinjeni sa MC Ozom na mikrofonu i pravom plesnom poslasticom – plesnim nastupom djevojaka pod imenom LADIES PON STYLE.

http://www.myspace.com/kingshangosoundsystem

Ladies pon style – dance performance

Cure prvenstveno orijentirane na hip hop i slične plesne stilove ovaj put u svojoj koreografiji donose i elemente dancehalla, vrlo popularnog i vizualno atraktivnog plesnog stila sa Jamajke.

Dancehall ples (primjer) – http://www.youtube.com/watch?v=mfzFQIAyOWY

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s